El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) impulsa un projecte de documentació i difusió dels fons a través de l’Arqueoxarxa per tal de documentar i apropar les peces més singulars del patrimoni arqueològic de Catalunya a través de la tecnologia 3D.
El projecte, que en una primera fase implica deu museus que integren la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya, l’Arqueoxarxa, es relaitza aquests dies al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. La proposta, que es troba en la seva fase intermèdia, es va iniciar dies enrere en altres museus com el Museu de Badalona i el Museu de Gavà.
Cada museu fa una tria de 5 objectes rellevants de la seva col•lecció i l’arqueòleg Raúl Balsera realitza la fotogrametria, una tècnica d'última generació i baix cost amb uns resultats idèntics als que s'aconsegueixen utilitzant un escàner laser, però amb un acabat foto-realista de qualitat superior. D’aquesta manera es recompon la geometria de la peça reproduint-la amb fidelitat en el medi virtual.
En el cas del Museu s’ha fet una selecció de peces significatives que representen la paleontologia, el paleolític, el neolític, el passat ibèric i el romà: el tigre amb dents de sabre procedent d’Incarcal (Crespià), la fulla solutriana de sílex de la cova de l’Arbreda (Serinyà), el tallant de fusta del poblat neolític de la Draga (Banyoles), un ganivet ibèric procedent de Mas Castell (Porqueres) i una arula de la vil•la romana de Vilauba (Camós).
Es preveu que ben aviat aquestes peces seran consultables a través d’internet, a través dels webs de cadascun dels museus i el de la mateixa Arqueoxarxa. D’aquesta manera serà una oportunitat perquè tothom arreu del món pugui conèixer millor el nostre patrimoni arqueològic, al mateix temps de ser un recurs d’estudi pels especialistes.