El dilluns 22 de setembre del 2014 s’inicien els nous treballs d’excavació arqueològica a la vil·la romana de Vilauba (Camós, Pla de l’Estany). Les actuacions previstes s’inclouen dins el projecte que acompanya el conveni de col·laboració signat entre les institucions copropietàries del jaciment arqueològic (ajuntaments de Banyoles, Camós, Porqueres i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles) i la Diputació de Girona.
La recent modificació del traçat de la carretera GI-524, que antigament passava pel bell mig del jaciment de Vilauba, permetrà centrar els esforços en destapar el balneum o àrea termal, les termes del nucli principal de la vil·la durant els segles I-III dC. Es tracta d’una imponent edificació, d’uns 150 metres quadrats de superfície construïda i composada per diferents sales i espais, com l’apodyterium (vestidor), el frigidarium (piscina amb aigua freda ), un tepidarium (ambient temperat) i el caldarium (ambient calent i amb banyera amb aigua calenta). Al voltant d’aquestes estances s’hi distribuïen també els espais de treball, on s’emplaçava la caldera i el forn que escalfava l’aigua i el subsòl dels ambients càlids. L’excavació de tot aquest sector permetrà completar el coneixement actual sobre les condicions de vida dels habitants de la vil·la, així com també relatives a la tècnica constructiva i el funcionament d’aquest tipus d’edificacions, que esdevingueren un símbol de romanitat.
Per tal de garantir la protecció i conservació d’aquest conjunt termal s’ha construït una coberta provisional que permetrà deixar a la vista la totalitat de les restes una vegada finalitzi la seva excavació. Els treballs previstos per aquesta campanya inclouen també els treballs de restauració i consolidació arqueològica dels diversos paviments de les sales, així com també del revestiments hidràulics de les piscines i del pis inferior o hipocaust per on circulava l’aire calent que escalfava les termes.