Després de la primera experiència, l’estiu de 2013, els Museus de Banyoles i Arqueolític, (serveis educatius dels museus) han presentat una oferta per realitzar activitats d’estiu i casal adreçades a infants i joves de 6 a 16 anys.
Amb el títol Fes d’arqueòleg, la setmana del 14 al 18 de juliol es va organitzar un “casal” adreçat a nois i noies de 12 a 16 anys realitzat al Parc Neolític de la Draga, tot coincidint amb les excavacions arqueològiques. Es van dur a terme un conjunt d’activitats relacionades amb el món de l’arqueologia: des de l’excavació d’un jaciment prehistòric simulat, passant per la feina de laboratori, la interpretació de les restes trobades i la difusió de la informació obtinguda. La intenció no era la de formar joves arqueòlegs, només es va voler utilitzar l’arqueologia com a vehicle a través del qual els nois i noies pugessin realitzar una tasca científica de manera participativa, crítica i molt relacionada amb el treball en equip. Aquest acostament al treball mustidisciplinar dels arqueòlegs també s’ha combinat amb tallers d’arqueologia experimental en els quals, de manera totalment pràctica, s’han recreat els processos de treball prehistòrics que també permeten interpretar el passat. Aquest any, a més, s’ha anat a peu fins al jaciment de Vilauba, de característiques ben diferents a La Draga.
Aquests dies plens d’activitats han servit per donar a conèixer una mica més la feina que realitzen els arqueòlegs al Parc Neolític de la Draga, així com l’excepcionalitat del jaciment i el seu constant estudi i difusió.
Per altra banda, del 7 al 18 de juliol l’activitat es va traslladar als museus Darder i Arqueològic, on s’ha dut a terme el casal Petits inventors, aquest adreçat a nens i nenes de 6 a 12 anys. Aquest any el centre d’interès s’ha basat en invents al llarg de la història, del foc a diferents màquines. Combinat amb jocs i sortides s’han descobert l’agricultura, la medicina, la roda, la brúixola, el rellotge de sol, el paper, la impremta, el metall i els mitjans de comunicació. S’han visitat la impremta Palmada, el molí paperer de La Farga i Ràdio Banyoles, on els nens i nenes han realitzat visites que esl ha permès de conèixer el seu treball.
L’acceptació per part dels participants ha estat novament molt bona, i ha permès que els nens i joves aprenguessin molt de manera lúdica i divertida.