L’any 2013, el Museu va rebre una donació de 10.000 € que va aportar un mecenes, que es vol mantenir en l’anonimat, preocupat per les restriccions econòmiques que pateix el museu com a conseqüència de la crisi econòmica. Els tècnics del Museu van decidir dedicar aquests diners a la restauració de l’home anatòmic, una peça emblemàtica de la Col·lecció Darder que fins ara no s’havia restaurat pel seu elevat cost. Amb els diners restants es va proposar restaurar tres ossos humans del crani i un crani humà complet que estan preparats amb finalitats didàctiques. L’objectiu d’aquesta decisió era dedicar els diners a una de les tasques del Museu que primer es deixen de fer quan hi ha mancances de pressupost i, alhora, millorar l’aspecte dels objectes de l’exposició permanent del Museu, fet que la fa més atractiva i, per tant, pot ajudar a augmentar el volum de visites.

L’home anatòmic
Es tracta d’una peça de finals del S. XIX fabricada per la casa francesa Deyrolle, on Francesc Darder adquiria molts dels objectes educatius que posteriorment venia a la seva botiga de ciències naturals de Barcelona. Conserva la seva base original de fusta, encara que semblaria que no ha portat mai les rodetes que Darder anunciava als seus catàlegs. Això fa pensar que aquest objecte en concret estava pensat com a mostra del producte a la botiga de Darder. La peça té parts desmuntables (els dos braços, mig cap i la part del tòrax) i, originàriament, tenia totes les vísceres, fetes amb paper maixé. D’aquestes només es conserva el cervell, que no s’ha restaurat.
La peça, de guix policromat, presentava un estat general bo, encara que el vernís que portava s’havia engroguit i en tapava els colors originals. Altres defectes eren menys visibles, com esquerdes, pèrdua de pintura o petits trencaments. La restauració ha consistit en la retirada del vernís i la consolidació de les parts més fràgils. També s’han reparat els trencaments, com ara el dit d’un dels peus, i pintat les zones on s’havia perdut la policromia. Finalment, s’ha recobert amb una nova capa de protecció.
Amb aquesta actuació, la peça ha recuperat els seus colors originals. Sobretot s’han recuperat els colors blancs, beixos i roses, que havien quedat molt uniformes amb la brutícia.

Els ossos humans
La Col·lecció Darder conté interessants mostres d’objectes relacionats amb l’antropologia, sobretot peces pensades per a finalitats educatives. La peculiaritat d’aquestes és que es tracta d’ossos humans autèntics, que eren utilitzats habitualment en l’època per a apropar aquesta disciplina als estudiants, sobretot de secundària i universitaris. Es conserven diverses mostres d’ossos humans preparats amb aquesta finalitat, encara que el catàleg de Francesc Darder era més extens. Destaquen una sèrie d’ossos del crani separats, que permeten observar-los individualment. També hi ha alguns cranis o parts del cap muntats amb un tint que tenyeix diversos ossos per diferenciar-los dels altres. D’aquests, s’han restaurat un os temporal, un os occipital i un os parietal, així com un crani amb ossos tenyits que permet veure l’interior amb una xarnera en un dels temporals.
Es tracta de peces molt fràgils, la qual cosa en dificulta la neteja, ja que la naturalesa del material ossi no permet ni retocs, ni reintegracions. En aquests casos, els ossos estaven molt ennegrits per la brutícia acumulada. En ser molt porosos, és molt difícil de poder-la retirar del tot, a l’estar molt incrustada, però els resultats han estat molt bons. També es veu millor la coloració dels ossos tenyits. Alhora, les peces milloren molt amb la restauració que s’ha fet dels seus suports de metall clavats en una fusta. Aquestes havien estat repintades de color gris, probablement a principis de la dècada de 1960, quan es va fer una reforma del Museu Darder, i s’ha recuperat el color negre original.

I  a partir d’ara?
L’haver realitzat aquesta restauració ha encoratjat el Museu Darder a continuar amb aquesta tasca de restauració dels objectes del seu fons. De moment, s’ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat de Catalunya per continuar amb noves restauracions al llarg de l’any 2014, que permetin anar millorant l’aspecte dels objectes de l’exposició permanent, esperant de poder-ho mantenir en el futur. El fet de d’haver disposat d’una quantitat de diners prou gran permet fer una sol·licitud més elevada de diners. La idea del Museu Darder és poder millorar l’exposició permanent, sobretot dels objectes pertanyents al fons Darder, de cara a la celebració del centenari del museu, el proper 2016.

 

Podeu veure la imatge de l'home anatòmic ampliada aquí.