Presentació de TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia. Un projecte col·laboratiu per difondre en línia el patrimoni arqueològic català.
. Es presenta la base de dades TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia, una eina fonamental per donar a conèixer i internacionalitzar els més rellevants objectes de les col·leccions arqueològiques catalanes.
. La base inclou 803 objectes d’onze equipaments museístics i presenta 1.215 imatges i 104 models 3D dels 11 equipaments.
. Un projecte col·laboratiu en el qual han participat els 11 museus que integren l’Arqueoxarxa.
El segle XXI mostra un potencial i una immediatesa, abans inimaginable, pel que fa a la capacitat de transmissió i expansió del coneixement. En un món cada vegada més globalitzat, aquest escenari demana als museus crear eines de difusió més actives, creatives i col·laboratives, on l’arqueologia expliqui, qüestioni, sorprengui i emocioni.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Arqueoxarxa han liderat el projecte de conceptualització d’una base de dades adreçada a la difusió digital dels objectes més rellevants de les col·leccions arqueològiques catalanes: TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia. Un projecte per a compartir en línia el patrimoni arqueològic de Catalunya.
Es tracta d’un projecte col·laboratiu en el qual han participat els 11 museus que integren l’Arqueoxarxa: Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), el Museu d’Història de Sabadell i el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter). L’Arqueoxarxa engloba la col·lecció arqueològica més gran de Catalunya, a través de la qual podem endinsar-nos a la història de Catalunya des de la prehistòria fins a l’època moderna.
TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia, s’ha convertit en un element bàsic de difusió, un element estratègic essencial que oferirà als usuaris, un recurs versàtil i ric en experiència. Un projecte que, per primera vegada, permet mostrar una selecció dels objectes més rellevants del patrimoni arqueològic català.
A la primera fase del projecte s’hi han carregat 803 objectes: 1.215 imatges i 104 3D. És també la manera de rendibilitzar les línies de treball transversal impulsades pels museus en els darrers anys pel que fa a la digitalització 3D i a la normalització documental. Està previst un creixement pel 2023 d’uns 2.000 nous objectes.
Es pot accedir a la nova base de dades TANIT des del lloc web de l’Arqueoxarxa (www.arqueoxarxa.cat), dels Museus de Banyoles (clicant aquí) i dels museus que formen part d’aquesta. El seu atractiu disseny incorpora elements intuïtius que faciliten la cerca, i les diferents visualitzacions. La navegació per un objecte convida a continuar descobrint nous objectes arqueològics, a través de les peces relacionades. Afavoreix així la interrelació que es genera entre els diferents museus de l'Arqueoxarxa, i el descobriment d’altres col·leccions.
Disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès, el que permet la fàcil internacionalització del projecte, contribuint a la difusió de la marca Catalunya a partir de la seva riquesa com a territori arqueològic. La plataforma és responsiva i accessible des de diferents dispositius: mòbil, tauleta, de manera que la informació està pensada per a compartir fàcilment a les xarxes socials.
La base de dades TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia, s’ha construït amb un programari lliure accessible, Omeka S, i que compleix amb estàndards internacionals. Entre els avantatges d’aquesta plataforma destaca poder vincular diferents tipologies documentals als objectes (3D, fotografia històrica, documents...). Permet també una fàcil gestió del sistema, el que significa l'empoderament dels museus de l’Arqueoxarxa.
La presentació de TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia, tindrà lloc el dilluns 13 de juny de 2022 al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, a les 17:45 hores, amb el següent programa:
17:45 h. Benvinguda de Jusèp Boya, director del MAC
18:00 h Conferència de Marc Hernández: Set claus per donar un impuls definitiu a la cultura digital. La cultura digital porta implícites unes expectatives de la ciutadania que cal atendre i unes transformacions que cal emprendre per continuar sent rellevants i continuar connectats amb la ciutadania en la societat de la informació i el coneixement. En aquesta xerrada veurem quines barreres cal superar i què cal tenir present a l'hora de plantejar una estratègia digital exitosa.
19:00 h. Presentació del projecte TANIT: https://arqueoxarxa.colleccions.cat
Jusèp Boya, director del MAC; Anna M. Garrido i Elisa Hernández, conservadores del MAC. Clourà la presentació Sònia Hernández, directora general del patrimoni cultural.
19:30 h. Finalització acte
L’acte comptarà amb l’assistència de directors/es i representants dels museus de l’Arqueoxarxa.