a la fotografia, d'esquerra a dreta: l'arxiver municipal Josep Grabuleda, la historiadora de l'art Francesca Español, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural Miquel Cuenca i el dissenyador gràfic Jaume Geli
Escrit per la historiadora de l'art Francesca Español, està dedicat a Sant Martirià, el seu culte i a l'arqueta, les peces de la qual l'autora va descobrir a Sotheby's, obrint la porta a la seva recuperació
Amb aquest volum, els Quaderns de Banyoles estrenen línia editorial i un nou disseny
L’Ajuntament de Banyoles presenta avui el nou volum de la col·lecció Quaderns de Banyoles, Sant Martirià, cos sant de Banyoles, escrit per la prestigiosa historiadora de l’art Francesca Español. La pròpia autora forma part de la història recent de Sant Martirià després que el 1997 va descobrir les peces de la seva cèlebre arqueta espoliada que es pretenia subhastar a Sotheby’s. El llibre està signat per la investigadora que millor coneix l’arqueta de Sant Martirià i està dedicat al sant, al seu culte cívic a Banyoles i a la pròpia arqueta i es posa a la venda a partir d’avui dimecres. Sant Martirià, cos sant de Banyoles serà motiu d’una conferència avui mateix a les 7 de la tarda al Monestir de Sant Esteve, a càrrec de la pròpia autora.
En la presentació, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles Miquel Cuenca ha volgut destacar que “la professora Español li devia aquest llibre a la ciutat i, sobretot, la ciutat li devia aquest llibre a l’autora. Gràcies a aquest estudi preciós, profund i alhora amè, coneixerem millor una part essencial de la nostra identitat i patrimoni de la mà d’una investigadora de prestigi amb qui tenim un deute impagable: la pràctica recuperació de l’arqueta de Sant Martirià.”
Sant Martirià, el culte cívic i les obres d’art al seu entorn
Sant Martirià, cos sant de Banyoles vol omplir el buit existent sobre la figura Sant Martirià, el patró de Banyoles i pretén esbrinar els inicis del seu culte a l’església cenobial de Sant Esteve. Així, tracta de l’arribada del cos sant i de com el sant va esdevenir la devoció més important de la població. Es mostra el contingut, tant religiós com cívic, de la veneració d’aquest sant.
El llibre se centra en les figures artístiques més importants que mostren el culte a sant Martirià a Banyoles i dedica una especial cura a estudiar l’arqueta de sant Martirià, sense deixar de banda el retaule de Nostra Senyora de l’Escala. Francesca Español ha explicat que, de l’encàrrec original que era parlar de l’Arqueta, a Sant Martirià, cos sant de Banyoles “he volgut aprofundir en l’arribada de les relíquies del sant, la seva conservació i en l’inici del seu culte i la seva transformació com a patró de la ciutat”.
En el llibre, l’autora compara l’arqueta de Sant Martirià amb altres obres d’art semblants i conclou que és una peça única, amb un estil propi i de difícil comparació. També exposa que a l’arqueta original hi havia algunes figures que posteriorment van ser substituïdes i que va patir algunes restauracions i a la de 1806 es varen canviar diferents elements de l’arqueta de lloc (i per això es fa difícil conèixer el primitiu estat de l’arqueta de Sant Martirià).
Igualment analitza la narració de la vida de Sant Martirià al llarg de la història, ja que primer se’ls mostrava com un confessor i més tard com a Sant i Bisbe. Finalment, explica com va identificar el 1997, en un catàleg de la casa de subhastes Sotheby’s de Londres, com a provinents de l’arqueta dues peces destinades a la venda. Es tractava de santa Llúcia i de sant Benet (identificat al catàleg com a sant Domènec) i que es dataven dins del segon quart del segle XV i es donaven com originàries dels Països Baixos.
L’autora
Francesca Español i Bertran (Vilallonga del Camp, 1956) és doctora en Història i professora de la Universitat de Barcelona. Ha destacat en la investigació i la docència en el camp de la història de l’art d’època medieval i del món antic. Ha realitzat estudis iconogràfics, ha investigat sobre diversos artistes d’àmbit català. Les seves investigacions es concentren en la promoció artística i en els usos i funcions de l’arquitectura romànica i gòtica. Ha participat en nombrosos congressos i ha escrits molts articles. Ha publicat obres com: El gòtic català (2002), El romànic català (2007), Hagiografia peninsular en els segles medievals (2008) i L’art dels reis catalans (2010). És una destacada estudiosa del culte i de l’arqueta de Sant Martirià de Banyoles. Va la professora Español qui el 1997 va detectar que se subhastaven a Londres dues peces de l’arqueta i això va obrir la porta a la recuperació de 19 de les peces expoliades.
Quaderns de Banyoles
Sant Martirià, cos sant de Banyoles és el 22è volum dels Quaderns de Banyoles que es va iniciar el 1999 i suposa una nova etapa en aquesta iniciativa editorial municipal. L’any passat es va crear per primer cop un consell editorial de la col·lecció, que inclou assessors externs, i que estableix amb anys d’antelació els títols i autors que es publicaran –ja estan fixats els de 2021 i 2022. Així mateix, es fa un salt endavant pel que fa al disseny, l’actualització del qual s’ha encarregat al seu autor original, Jaume Geli. El llibre passa a ser a tot color, amb gran profusió d’imatges, il·lustracions i gràfics i amb dimensions més grans, aconseguint una imatge pròpia d’un llibre especialitzat d’art. El preu de venda al públic serà de 18 euros.