EL VI CICLE DE CONFERÈNCIES D’ACTUALITAT ARQUEOLÒGICA A LES COMARQUES GIRONINES,
S'inicia el divendres 27 d'abril i es durà a terme cada divendres fins el 15 de juny.
Del 27 d’abril i al 15 de juny de 2018 el Museu Arqueològic de Banyoles ofereix el VI cicle de conferències d’actualitat arqueològica a les comarques gironines, sota la idea i coordinació dels prehistoriadors i arqueòlegs, Alfons Díaz i Albert Aulines. El Museu Arqueològic, des de l’any 2013 i durant sis anys consecutius, l’assumeix i l’integra en la seva programació anual d’activitats pròpies per tal d’ aproximar a la societat en general, per mitjà d’un llenguatge clar i una posada en escena entenedora, les darreres novetats entorn la recerca arqueològica gironina. Les conferències que s’inicien aquest divendres 27 d’abril, tenen lloc cada divendres fins el 15 de juny, a 2/4 de 8 del vespre a la sala d’actes del Museu Darder de Banyoles.
La programació d’aquest any s’inicia amb una xerrada emmarcada a Banyoles, sobre el sistema defensiu del Monestir de Sant Esteve, a càrrec d’Almudena García. La segueix una conferència sobre el redescobriment de la vil·la romana de Can Ring de Besalú, en la qual Joan Frigola ens parlarà de com, per què i amb quins objectius s’han reprès les excavacions i quines han sigut les valoracions de la primera intervenció arqueològica. Seguidament, l’arqueòloga Anna Augé ens explicarà la recerca i la recuperació del conjunt patrimonial de Palol Sabaldòria de Vilafant. Els doctorands i arqueòlegs Isaac Rufí i Neus Corominas ens posaran al dia sobre el projecte que estan duent a terme a Mollet III, a les coves del Reclau de Serinyà i ens contextualitzaran les restes d’homo sapiens més antigues de Catalunya. El divendres següent Esther Medina tractarà una intervenció preventiva que es va dur a terme durant la construcció de l’autovia A2, a l’enllaç amb Vidreres, en la qual es va documentar un nombrós conjunt de sitges iberoromanes i baixmedievals. Xavier Niell, tractarà el fenomen megalític del massís de les Gavarres-Ardenya, una zona que conforma la segona regió megalítica més rica i més important de les comarques de Girona amb uns 150 monuments que presenten una gran varietat tipològica, arquitectònica i cronològica. També del Baix-Empordà, Gabriel de Prado i Ferran Codina ens posaran al dia de les novetats arqueològiques en el conjunt d’època ibèrica d’Ullastret, que ha estat objecte en aquests darrers anys de de nombroses intervencions arqueològiques desenvolupades pel MAC-Ullastret, en molts casos en col·laboració amb d’altres equips de recerca multidisciplinaris d’àmbit nacional i internacional. I finalment, la darrera conferència emmarcada al Pla de l’Estany, Joaquim Tremoleda i Josefina Simon faran el balanç final de l’excavació de la bòbila romana d’Ermedàs després de dinou campanyes programades i continuades que han permès començar i acabar l’excavació d’un jaciment pràcticament verge.
La importància del Cicle de Conferències d’Actualitat Arqueològica a les Comarques Gironines rau en què, després de cinc anys consecutius, s’ha consolidat com un cicle inèdit a les comarques gironines i ha esdevingut un referent per a moltes persones que, tot i no formar part del gremi, s’interessen i es preocupen pel nostre patrimoni arqueològic més proper. Aquesta tasca de socialitzar l’arqueologia es pot fer gràcies al compromís ferm i desinteressat dels mateixos protagonistes que, a diari, investiguen i tenen cura de la riquesa del nostre patrimoni: els arqueòlegs.