La modificació del traçat de la carretera de Pujarnol GI-524, que fins a l'any 2013 passava pel bell mig del jaciment de Vilauba, ha permès continuar descobrint noves restes arqueològiques fins ara amagades a sota d'aquell camí i pertanyents a l'antiga vil·la romana que explotava agrícolament aquesta plana. La campanya d'enguany ha permès
completar l’excavació de la part situada més al nord del balneum o àrea termal associada a l'edificació principal. Els treballs han servit per documentar l’existència de diverses restes i estructures associades sobretot als períodes més recents del jaciment.

 

Destaquen les restes situades a l’entorn del nucli d’edificacions construïdes en els segles IV i d’inicis del segle V dC i que suggereixen l’existència d’una àrea oberta o exterior en la qual s’hi realitzaven diferents activitats artesanals vinculades a la fabricació de ceràmiques per al consum propi. A més de les restes d’un forn, cal assenyalar l’existència de dues petites basses per a la decantació de l’argila, excavades al subsòl natural i delimitades per teules planes així com un possible retall per a l’extracció de l’argila.

 

Aquestes restes es troben amortitzades per un seguit de retalls de forma circular que es poden associar a la darrera etapa del jaciment. Malgrat que la construcció de l’antiga carretera n’havia escapçat la part superior s’ha pogut constatar que aquests retalls, de fondària i dimensions variables, es disposaven de forma ordenada, formant filades regulars i que, a més, es concentraven immediatament a l’est de la premsa o torcularium dels segles VI-VII dC. A l’espera de l’estudi definitiu dels materials recuperats que permeti establir la cronologia definitiva, la hipòtesis més plausible és que aquests retalls corresponguin a les fosses fetes per encaixar-hi les dolia o grans tines de terrissa per guardar l’oli o el vi, confirmant així l’existència d’un celler annex a l’esmentada premsa.

 

Aquests divendres és l’últim dia dels treballs d’aquesta temporada d’excavació arqueològica a la vil·la romana de Vilauba (situada a Camós, Pla de l’Estany). Les actuacions realitzades s’inclouen dins el Pla de treball previst per a l'any 2017, en el marc del conveni de col·laboració vigent entre les institucions copropietàries del jaciment arqueològic (els ajuntaments de Banyoles, Camós, Porqueres i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles) i la Diputació de Girona. En l’àmbit de la recerca compten també amb l’aportació del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya a través dels Projectes Quadriennals de Recerca Arqueològica. La intenció per al 2019-2021 és adequar Vilauba per a la seva visita museïtzada.

 

Un dels plantejaments per al futur és proposar que el jaciment de Vilauba pugui sercatalogat com a Bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de jaciment arqueològic. 

 

Les excavacions s’han complementat amb estudis i difusió

Aquest treballs d’excavació s’han completat també amb un seguit d’estudis destinats a conèixer de forma més precisa l’entorn del jaciment i determinar l’evolució del paisatge d’ençà l’època romana fins l’actualitat i poder avaluar l’impacte que va tenir en aquest medi la creació de l’antiga vil·la de Villa Alba. Aquests treballs han consistit en la realització de diferents sondejos sedimentològics a la zona dels aiguamolls de la Puda i també en l’estudi de perfils geoarqueològics al mateix entorn de Vilauba.

 

Paral·lelament als treballs vinculats amb la recerca arqueològica s’han continuat les actuacions vinculades amb l’adequació del jaciment, com ara la continuació de la instal·lació de la nova tanca perimetral en tot el sector oest i en la neteja de la riera que delimitava la propietat publica en aquest mateix punt.

 

Finalment, en l’apartat de la difusió i posada en valor del jaciment per a la visita destaquen els treballs relacionats amb l’aplicació de visita virtual, que permetrà al visitant contemplar en 3D els principals àmbits que conformaven l’antiga vil·la romana, interactuant de forma constant entre el present i el passat. Amb aquests recursos (iPad o Ulleres 3D) el visitant
podrà gaudir d’una experiència única i personalitzada, que és resultat de molts anys de recerca en un jaciment amb una història molt particular. Es podrà realizar la visita virtual d’aquells sectors o àmbits disponibles fins ara (lararium, rebost, triclinium i àrea termal).