El veterinari banyolí Pere Comas i Masgrau, que ha mort recentment (2015), va col·laborar sovint amb els Museus de Banyoles, especialment el Museu Arqueològic Comarcal. En el cas del Museu Darder, havia fet algunes aportacions d’animals dissecats abans de 1985, entre ells un xai amb dos caps nascut a Lladó i diversos ocells. D’aquestes es té poca documentació, ja que aleshores no es portava un registre clar dels ingressos al museu.
Sí estan registrades les aportacions que va fer posteriorment, entre 1991 i 2000. La més voluminosa quant a nombre de peces va ser la seva petita col·lecció d’insectes realitzada, segons explicava ell, fent guàrdies nocturnes de veterinari quan era jove. En total van ser set caixes (una quantitat reduïda per un col•leccionista) que contenien bàsicament papallones, però també altres insectes de fauna local. Una vegada revisats, eren 447 exemplars, no especialment ben preparats, però amb cert interès, especialment pel que fa a les papallones que va assecar mantenint la postura de repòs. Aquests exemplars també estaven mancats d’etiquetes que indiquessin la data i el lloc de recol·lecció, dades que els hauria fet molt més interessants.
De tots ells, destaquem els tres exemplars de papallona fulla (Gastropacha quercifolia), una espècie que es troba en el nostre territori més proper, i que comença a volar a finals de juny i principis de juliol. En la fotografia es poden veure tres mascles (la femella seria una mica més gran) un d’ells amb l’aspecte en repòs (a dalt), un en vista dorsal (esquerra), i el tercer en vista ventral (dreta). Aquesta papallona és un cas clar d’espècie que pren un aspecte que fa que es confongui en l’entorn. Ja l’eruga té forma aplanada i un color marronòs, confonent-se entre les branques de la seva planta nutrícia (aranyoner, arç blanc, salze, pomera,…), però el més evident és la forma de fulla seca que té la papallona adulta quan  es posa en repòs sobre una branca.
El Dr. Comas també va realitzar donacions de diversos nius d’ocell i alguns petits fòssils al Museu Darder, havent-hi un total de 995 objectes al Museu amb el seu nom registrat com a donant.
Serveixin aquestes ratlles de petit homenatge.

Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
 



Fitxers relacionats