En motiu de l’exposició temporal al Museu Darder “Monthemhat, les mòmies oblidades”, hem triat per a la peça d’aquest mes una de les tres mòmies que formen part del fons del museu.
La referència més antiga que hem pogut localitzar sobre aquesta mòmia data del 20 de desembre de 1903. Apareix en una nota de La Vanguardia que fa referència al Museo Zootécnico que Francesc Darder havia promogut en un edifici construït per a l’exposició Universal de 1888 a Barcelona, al Parc de la Ciutadella, just al costat del parc Zoològic, del que n’era director. A hores d’ara, aquesta és l’única dada que s’ha trobat sobre la pertinença de la mòmia a la col·lecció de Darder. De fet, se’n saben ben poques coses. Fins i tot, hi ha evidents dubtes sobre la seva autenticitat.
El Dr. Josep Maria Corominas, durant anys col·laborador del Museu Darder, i posteriorment, també Lola Marin, explicaven que Darder havia passat aquesta mòmia per l’aduana com a bacallà quan la va treure d’Egipte. Aquesta història no és de cap manera autèntica, sinó que es va adaptar d’algun altre cas del tombant dels S. XIX-XX. De fet, quan el Dr. Padró va realitzar radiografies a la mòmia a finals de la dècada de 1980, en un estudi sobre mòmies egípcies a Catalunya, va arribar a la ràpida conclusió que es tractava d’una falsificació. I és que aquest cos està farcit de filferros que en subjecten els ossos. Fet que ja s’intuïa, ja que porta també un ferro en forma de ganxo que li surt del cap. Això, més que el dubte sobre l’autenticitat del cos, el que fa és indicar-nos que aquest havia estat pensat per penjar-lo com es fa amb els esquelets humans per a estudi. Per tant, el més creïble és que Darder, que sempre va veure les seves col·leccions com a elements per a l’ensenyament, hauria manipulat el cos per a poder ser penjat, substituint l’embolcall original o, en una altra possibilitat, agafant un cos i transformant-lo en mòmia egípcia.
El 2005, durant l’estada de la mòmia al SAM (Servei d’Atenció als Museus) de Girona, se li fa una neteja i restauració.
El 2012 es comencen unes investigacions que ens poden arribar a aclarir els dubtes sobre l’autenticitat de la mòmia i, en tot cas, l’origen del cos. Un equip d’investigadors, format per metges i aficionats a l’egiptologia, va iniciar un projecte de recerca per intentar esbrinar tot el que fos possible sobre aquest cos, utilitzant tècniques modernes que permeten realitzar investigacions molt completes, normalment sense ésser invasives (és a dir, sense afectar a la integritat del cos). Alhora també agafa algunes mostres l’equip de l’IECIM (Instituto de Estudios Científicos en Momias), que està analitzant altres mòmies del fons del Museu.
S’espera que, durant aquest 2013, es puguin anar traient conclusions de totes aquestes investigacions, i esperem que ben aviat, encara que potser no sapiguem el nom i cognoms ni el carrer on vivia la mòmia egípcia, sí podrem obtenir dades sobre com era, quan va viure o de què va morir.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org