L'any vinent es complirà el centenari de la celebració a Banyoles de la I Festa del Peix. Aquesta Festa va ser promoguda per Francesc Darder i Llimona, fundador del Museu Darder, des del Laboratori Ictiològic del Parc Zoològic de Barcelona, del qual Darder n'era director. Va consistir en la repoblació de les aigües de l'Estany de Banyoles amb espècies piscícoles no autòctones durant les Festes d'Agost, i per tant es van fer tota mena d'activitats relacionades amb els peixos, com concursos de pesca. De forma complementària, es va organitzar una Exposició de Piscicultura, que es va ubicar en l'espai que posteriorment, el 1916, es va convertir en seu del Museu Darder de Banyoles.
El fotògraf Francesc Ballell, entre d'altres, va realitzar diverses imatges de l'exposició que van surtir publicades en revistes de l'època, alguns originals de les quals també es conserven a l'arxiu d'imatges del Museu Darder. Aquesta exposició estava dedicada a tot allò relacionat amb els peixos i l'aigua, des de xarxes i estris de pesca a peixeres amb exemplars vius, passant per animals dissecats que tenien més o menys relació amb l'aigua. En una de les fotos s'hi veu destacat un manatí, que a primera vista pot semblar un exemplar dissecat, però que en realitat és una copia en guix. Aquest mateix exemplar, com d'altres que s'observen en les fotos de l'Exposició de Piscicultura, va acabar formant part del Museu Darder, on encara avui dia es pot veure, ja que forma part de l'exposició permanent, precisament en l'espai dedicat a la Festa del Peix.
Es tracta d'una peça col·locada en un suport com si fos un animal dissecat, però en realitat està fet de guix parcialment buit i policromat en tons gris-blavosos i ocres. Malauradament, el pas dels anys l'ha omplert de molta pols i segurament una neteja acurada i una bona restauració li faria sortir de forma més evident aquests colors, com va passar en restaurar un model d'ictiosaure de la mateixa col·lecció. Cal dir que segurament es tracta d'una peça comprada a França per Francesc Darder, i possiblement formava un conjunt amb un model en guix de vísceres de manatí i un altre de pulmons de manatí que també es troben en el fons del museu.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d'Interpretació de l'Estany