El més habitual, quan hem de triar un objecte del museu per a escriure’n un article, és elegir una peça significativa, interessant, valuosa, bonica o rellevant per algun motiu. Les peces en mal estat se solen descartar perquè difícilment seran exposades i no tenen bon aspecte. Aquesta vegada, però, incomplirem els criteris habituals per mostrar un objecte del Museu Darder que, malauradament, és difícil de restaurar correctament i no es pot exposar, pel seu estat de conservació. Tot i això, és una peça significativa que seria molt interessant de poder mostrar al públic. Es tracta d’un bust de guix policromat corresponent a un ximpanzé. El pas dels anys, i possiblement haver estat fora de vitrina, l’ha omplert de pols i li ha provocat pèrdues parcials de la policromia. A part d’això, té altres problemes, com pèrdues de guix, en forma de petits forats, a la seva part posterior. Un aspecte semblant al que tenia la part posterior del bust de Taha Tahala, un bust de guix de maorí del Museu que es va poder restaurar ja fa anys, o un cap de guix d’aborigen australià que, malauradament, també està en força mal estat.
El bust de ximpanzé, però, té un al·licient afegit, i és que, a la part de sota, gravat en baix relleu, porta escrit “Chimpancé del Museo Darder”, fet que fa molt més singular i significativa aquesta figura. En realitat, aquesta identificació no és amb el museu actual, sinó amb aquell “Museo Darder” que tenia Francesc Darder a la seva botiga de Barcelona, però la referència és igualment vàlida.
El problema més greu, però, que té aquesta figura, és que, en algun moment del passat, que desconeixem però que semblaria ben allunyat en el temps, deia tombar-se, amb tan mala sort que es va trencar la mandíbula. Això va provocar que es perdés aquesta, amb l’agreujant que no tenim cap referència al seu aspecte, fet que impossibilita intentar-ne la restauració. A més, l’objecte no queda bonic per ser exposat, quan podria ser un element ben destacable de l’exposició permanent dedicada a la figura de Francesc Darder i als orígens del Museu. Mostrar-lo aquí, tal com està, ajuda a donar-li la rellevància que mereix.
Les mides màximes del bust són: 42 cm alçada x 30 cm amplada x 30 cm gruix.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDEIE