Francesc Darder, a part de veterinari i taxidermista, era el propietari d’una botiga on venia objectes diversos per a proveir les aules de ciències naturals d’escoles i instituts, no només de Catalunya, sinó també de la resta d’Espanya. Va ser un dels pioners d’aquesta mena de comerços al país. Fins aleshores, els establiments educatius havien adquirit aquest material a l’estranger, especialment a les importants empreses franceses. De fet, Darder també comprava molts dels seus productes a l’estranger per distribuir-lo després aquí. En la seva botiga, ubicada a Barcelona, s’hi podia trobar des d’animals dissecats a cranis humans i, sobretot, models anatòmics per a l’estudi dels animals i de l’espècie humana.
Les aules de ciències escolars van tenir la seva màxima expansió a la segona meitat del S. XIX. Els objectes eren recursos educatius importantíssims per poder apropar-se al coneixement de les ciències, per veure en tres dimensions allò que s’estudiava, més enllà dels dibuixos dels llibres de l’època.
La Col·lecció Darder, de fet, està formada per molts d’aquests objectes que Francesc Darder oferia en la seva botiga, i que llistava de forma exhaustiva en els catàlegs que publicava en els seus llibres de veterinària i en les revistes que editava. L’actual Col·lecció Darder seria el material de mostra o bé aquell que no va aconseguir vendre.
Tot i que no l’hem trobat en aquests catàlegs, l’objecte que destaquem avui forma part clarament de la col·lecció. En un angle porta una placa amb les dades de la botiga (“Darder Naturalista; Via Diagonal, 125; Gracia-Barcelona”), mentre que en un altre hi veiem la signatura “Darder” gravada. Això ens pot fer pensar que es tracta d’un objecte fabricat al mateix establiment de Darder, encara que no disposem de dades que ho confirmin. Es tracta d’un model realitzat en guix policromat i subjectat a un suport de fusta. Les dimensions no són massa grans, uns 27 x 25 cm. El suport de fusta, com sol passar amb els objectes educatius de l’època, està pintat de color negre, fet que fa que ressalti allò que vol mostrar, que és el model, i no el que el conté. La peça de guix està feta en relleu, i mostra de forma més o menys clara les diferents parts de la pell (fol·licle pilós, glàndula sebàcia, derma, teixit subcutani, venes i artèries).
Una curiositat relacionada amb aquesta peça és que, quan es va iniciar l’inventari del Museu Darder, el 1933, va ser registrada com Antr 88. Tall de pell (cartró pedra), tot i que és força clar que l’objecte està fet de guix. El cartró pedra o paper maixé, de fet, s’utilitzava antigament per a realitzar aquests objectes escolars, però el mateix Darder promocionava els seus models per estar realitzats amb un material més resistent a l’ús.
L’any 1999 es va realitzar la restauració d’aquest model, a càrrec de tècnics del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, eliminant-se la capa de vernís que el cobria i que s’havia esgrogueït, i reparant alguns fragments de guix que s’havien trencat.
Actualment, aquest objecte es pot veure a l’Espai Darder, a la vitrina dedicada a l’anatomia i antropologia.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder de Banyoles