El Laboratori de Taxidèrmia que forma part de l’exposició del Museu Darder, dins l’Espai Darder, és una escenografia que pretén mostrar com podria ser el lloc de treball d’un taxidermista a l’època de Francesc Darder. Entre animals dissecats i armaris que poden contenir tant objectes naturalitzats com estris de treball, s’exposa una llarga taula on es mostren eines i altres objectes relacionats amb el que era aleshores aquest ofici. En destaquen dos exemplars a mig dissecar, un ànec i una guilla. Ambdós, de forma molt visual, ajuden a entendre com es treballava antigament per a transformar les restes de pell i ossos dels animals per donar-los una aparença similar a la que tindrien en vida, amb objectius molt sovint didàctics, com és el cas de la majoria d’animals naturalitzats que conserva el Museu Darder. Així, es pot veure la pell, tractada perquè no es faci malbé, els ossos, el farciment clàssic de palla o els filferros que ajudaran a mantenir una forma estable de la peça una vegada acabada. Tot plegat, una feina que requereix coneixements d’anatomia i adoberia, però també sentit estètic i artístic per part de l’artesà que la realitza.
Els taxidermistes acostumen a acabar la seva feina, així que els dos exemplars que s’exposen en aquesta taula són un encàrrec que va fer el museu per a l’exposició permanent que es va renovar el 2007. Per això es tracta també d’una espècie molt comuna, no protegida i que malauradament sovint es troba atropellada. El va preparar Josep Ros, un taxidermista valencià que treballava amb el Museu Darder en aquella època.
Aquest mes de gener s’inaugura al Museu Darder una exposició temporal, El somni del taxidermista, el centre de la qual és un dibuix de grans dimensions de l’artista Javier Garcés. Hi apareixen diversos animals dissecats del Museu Darder, entre ells aquesta guilla, que hi té un paper important.


Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
e-mail: museudarder@ajbanyoles.org


Fitxers relacionats