El fons patrimonial del Museu Darder està format per, aproximadament, uns 20.000 objectes. Fins fa relativament pocs mesos no es va poder tenir un registre acurat de tots ells, tot i que fa deu anys (des de 1996) que es tenen inventariats. El marcatge i la realització de fitxes individuals per cada objecte ens ha permès fer petits descobriments. Un dels més interessants ha estat el d’aquest “carret flotant”. Es tracta d’un objecte que es trobava dins una barca de fusta petita, també pertanyent al fons del Museu, i que fins ara pensàvem, pel seu aspecte, que n’era el motor.
Un examen més acurat de la peça, però, ha permès veure-hi una evident marca de fàbrica, "Manufacture Française Saint Etienne. Armes et Cycles”. Sortosament, a la localitat de Saint-Étienne, al Loire, hi ha el Musée d’Art et d’Industrie, on conserven patrimoni d’aquesta indústria local. A més, tenen un web molt complet consultable per internet. Així doncs, ens vam posar amb contacte amb aquest museu i una de les seves documentalistes, France Sirantoine, ens va fer arribar abundant informació sobre aquest objecte.
Es tracta d’un estri de pesca, que podríem traduir com “carret flotant”, que es va fabricar entre 1905 i 1914. La idea era que els peixos confonguessin la part surant amb un altre peix, i que el pescador fos prou lluny de l’ham per no ser vist. Alhora, es podia fer baixar l’ham a més o menys profunditat. També és podien posar hams de superfície.
En els dibuixos podem veure com era pensat el funcionament d’aquest estri, així com el seu aspecte. Cal dir que al Museu Darder només conservem la part metàl·lica (la que imita el peix) i que de ben segur aquest enginy va ser exposat durant l’Exposició de Piscicultura de Banyoles de 1910.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder.