Dins la Col·lecció que va donar Francesc Darder a Banyoles hi ha una bona quantitat d’objectes relacionats amb l’anatomia humana i l’antropologia física. Entre ells, un bust del que fins fa ben poc en sabíem molt poca cosa. Es tracta d’una peça de guix que mostra el cap d’un home a mida natural. El fet que es veiessin clarament els ulls tancats ja ens va fer pensar que es tractava d’una peça extreta del natural, és a dir, que s’havia fet un motlle d’una persona viva per tal de fer-ne un motlle idèntic en guix, amb un mètode similar al que s’utilitza per a les pròtesis facials que veiem sovint en el cinema. Un altre tret característic que havíem vist són les marques a la cara, d’evident origen cultural, que ens recordava els dibuixos dels maorís. Però no acabàvem de veure clar que es tractés d’una persona d’aquesta ètnia, ja que la coloració de la peça és extremadament fosca, més propera a una persona negra que no a un habitant de Nova Zelanda.
L’any passat, aprofitant els avantatges del correu electrònic, vam contactar amb el Musée de l’Homme de Paris per tal de demanar si ens podien oferir alguna informació d’aquesta i altres peces del fons Darder, ja que suposàvem que moltes d’elles les havia adquirit el nostre fundador a França, i podria ser que en tinguessin alguna referència.
La sorpresa va ser gran quan, no només ens van dir que coneixien la peça, sinó que en tenen una altra còpia, encara que amb lleugeres diferències. En el seu cas, el bust no és tan complet i la base, que forma part del mateix motlle, és molt més senzilla que la de la nostra versió.
Quant a l’origen d’aquestes peces, el conservador Philippe Mennecier ens va informar que probablement el motlle original va ser realitzat per Pierre Marie Alexandre Dumotier, un frenòleg discípul de Gall (un dels promotors d’aquesta pseudociència), que va participar al viatge del vaixell Astrolabe amb Dumont d'Urville. Va ser durant aquest viatge (1826-1840) quan van entrar en contacte amb un maorí anomenat Taha Tahala, nadiu d'Otago, a l’illa Tawai Punamu, que correspondria a l’Illa Sud de Nova Zelanda. D’aquesta manera, l’aspecte d’aquest home, exactament com era, ens ha arribat fins avui dia.
Dins la mateixa col·lecció tenim un altre bust de la mateixa sèrie, corresponent a un aborígen australià anomenat Menalarguerna, malauradament en mal estat, del qual també n’hi ha còpia al Musée de l’Homme de Paris.
El bust de Taha Tahala, que cal dir devia ser un home molt atractiu, s’ha incorporat a l’Espai Darder de la nova exposició permanent.



Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder



Fitxers relacionats