Aprofitant que al Museu Darder es pot veure, fins l’11 de maig, l’exposició “Aus. Adaptacions al medi”, hem triat per aquest mes el mascarell, un ocell que viu a l’oceà, i que està altament adaptat a aquest medi i a volar o planejar contínuament. Els mascarells nien en penya-segats de l’oceà Atlàntic, i es poden veure al mar Mediterrani fora de l’època de cria. A l’estat espanyol, és una espècie protegida.
L’exemplar que es pot veure al Museu Darder és un més de la interessant col·lecció de l’Institut Vell de Girona. Va ingressar al Museu l’any 2001, quan la Universitat de Girona ens va cedir els exemplars d’aquesta col·lecció que conservava des de 1991. Es tracta d’un individu adult, amb les ales plegades, la qual cosa no permet observar la gran envergadura alar d’aquesta espècie. Tot i això, cal fer notar que aquest exemplar és molt antic, ja que apareix a l’inventari de l’Institut Vell de 1851, amb d’altres peces que, com aquesta, s’havien comprat a París. Allà hi consta com a “Ave loca de Bassano” (Pelecanus bassanus), que no és més que la traducció del nom en francès, “fou de Bassan”. Aquest nom tan curiós li van posar pel fet que el mascarell sembla ser que es deixa prendre les preses per altres ocells marins i, per tant, “és ben ximplet”. A algú potser li serà més conegut el nom en castellà del mascarell, que és “alcatraz”, un nom que associem sovint a la coneguda illa-presó de Califòrnia, a Estats Units, que havia estat una colònia d’ocells marins.
El mascarell es pot veure a l’exposició permanent del Museu. Està molt ben dissecat, per la qual cosa va ser una de les peces triades per a l’apartat de taxidèrmia, on es mostren alguns dels exemplars més ben naturalitzats del fons del Museu Darder.
Si voleu saber alguna cosa més del mascarell, té un apartat específic dins l’exposició “Aus. Adaptacions al medi”.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del Museu Darder.