Es tracta d’un ocell de mida mitjana, que de lluny sembla totalment negre, encara que té unes boniques plomes que barregen el negre amb un marró fosc. Actualment és força abundant a la nostra comarca, d’octubre a març, ja que es tracta d’un ocell hivernant. Sovint se’l pot veure a l’Estany, moltes vegades amb les ales obertes, sobre les boies de dins l’aigua. Això ho fa perquè, a diferència d’altres aus aquàtiques, no disposa de cap glàndula que segregui una substància per evitar que se li mullin les plomes.
És una espècie que s’alimenta de peixos, que pesca submergint-se dins l’aigua. Això fa que no sigui massa apreciada pels pescadors, que el consideren un competidor. Durant molts anys hi havia pocs corbs marins per les nostres contrades, però ara, després que es protegís en diversos països, comença a ser abundant. D’altra banda, se’n va localitzar un crani al jaciment neolític de La Draga, la qual cosa indica que ja n’hi havia a l’Estany fa 7000 anys.
Al Museu Darder es tenen tres exemplars dissecats de corb marí. El que hem triat per il·lustrar aquest escrit pertany a la Col·lecció Darder i té una gran qualitat des del punt de vista de la taxidèrmia. No només està ben dissecat,sinó que es conserva en molt bones condicions tot i tenir un centenar d’anys. Per això, en aquests moments es troba exposat a Barcelona, a l’exposició temporal “De la curiositat a la prospectiva. Tres segles d’interpretació de la natura”. Aquesta exposició, realitzada per l’Institut Botànic de Barcelona en motiu del Fòrum 2004, inclou peces de diversos museus de ciències naturals catalans.
Els altres dos exemplars de corb marí dissecats que es conserven al Museu Darder tenen una qualitat inferior. Un pertany també a la Col·lecció Darder, i és un individu jove, de color més clar. L’altre va ser dissecat per Josep Cruells, i probablement es tracta d’un individu caçat a la comarca, encara que no es disposa de cap informació sobre el seu origen. A diferència dels altres dos, aquest està dissecat amb les ales obertes. Recentment vam recollir un crani de corb marí a l’Estartit, que ha passat a formar part del fons del MDHN i ha servit per classificar els ossos de l’excavació de La Draga.
Georgina Gratacós i Teixidor
Conservadora del MDHN