Procedència dels fons del Museu Darder

Els objectes del Museu Darder tenen diferents orígens:

  • Donacions. Cessió gratuïta d’un objecte o grups d’objectes. Aquest passa a ser propietat del Museu. És el més habitual en el cas del Museu Darder, encara que en objectes antics no es disposa de cap document que certifiqui la donació.  
  • Dipòsits. Cessió temporal d’un objecte o grups d’objectes. El propietari pot reclamar el retorn de l’objecte si ho creu convenient.
  • Recol·leccions. El material és recollit per personal del Museu o col•laboradors d’aquest.
  • Compra. El Museu paga per un objecte o grup d’objectes.

Tot i que hi ha altres sistemes d’ingrés d’objectes en els museus, fins ara no s’ha donat cap d’aquests casos al Museu Darder.

L’origen del Museu va ser la donació de la col•lecció d’història natural de Francesc Darder al municipi de Banyoles, l’any 1916. Des d’aleshores, s’han anat incorporant al fons nous objectes i col•leccions, moltes vegades sense quedar-ne constància enlloc, un fet que és habitual en molts museus antics. A més, fins que no es va crear el Museu Arqueològic Comarcal, l’any 1933, es va considerar el Museu Darder com a Museu Municipal, i per tant s’hi van portar objectes que a vegades ben poc tenien a veure amb les ciències naturals.

Així, abans de 1991 es tenen poques referències de molts dels objectes del Museu Darder, sobretot pel que fa a les dates d’ingrés. A vegades, es coneix la persona que va fer la donació, o qui va dissecar un exemplar concret. En d’altres casos, s’ha perdut informació per haver eliminat cartells que portaven els objectes, o s’han perdut els objectes mateixos perquè s’han fet malbé o, als anys 60, se’n van llençar uns quants que suposadament estaven en mal estat.

 

 

El llibre de registre

El primer intent de realitzar un llibre de registre dels ingressos del Museu va ser a principis dels anys 30 del S. XX, després de detectar-se que havien desapregut o s’havien robat alguns objectes.

Malauradament, aquest inventari és molt incomplet, encara que ens ha permès saber que alguns objectes es van perdre posteriorment a aquesta data, o bé tenir més clar quins formaven part de la Col·lecció Darder.

No es troba un nou inventari, també incomplet, fins als anys 60 del segle XX, i posteriors intents de registre als anys 70 i als anys 80, quan es van començar a realitzar fitxes més completes d’algunes de les col·leccions del Museu.

Sortosament, avui dia podem dir que disposem d’un llibre de registre complet i una base de dades que permet saber en tot moment quants i quins objectes formen el fons del Museu Darder. La informàtica ha estat un gran aliat, així com disposar de personal tècnic que pogués portar a terme aquesta feina. De totes maneres, encara falten moltes dades per gestionar i un munt de fotografies dels objectes per fer.

Sabies que....?

Algunes armes que es trobaven al Museu Darder es van portar al Museu Arqueològic fa anys perquè es va considerar més lògic per la temàtica del Museu?

El material de paleontogia procedent de les terreres de Cornellà del Terri, trobat els anys 60 del segle XX, de la sala de paleontologia del Museu Arqueològic, havia estat exposat al Museu Darder fins que es va muntar la Sala Darder a finals dels anys 80?

A finals dels anys 90 del S. XX vam descobrir en l’article d’un diari antic que el director del Museu de Zoologia de Barcelona havia donat unes quantes caixes d’insectes al Museu Darder als anys 60, i que no ho sabíem ni nosaltres ni el Museu de Barcelona?