Els ocells és el grup d’animals probablement més conegut, tot i que moltes de les seves dades es basen en el seguiment només dels ambients lacustres. De les més de 200 espècies citades a la zona, es pot considerar que unes 82 són nidificants segures o probables a l’espai i 10 nidificants possibles. La resta són espècies observades durant la seva hivernada o migració. L'existència de zones humides extenses com l'estany de Banyoles i els seus canyissars, o el riu Fluvià, així com d'altres estanyols de la conca de Banyoles-Sant Miquel de Campmajor i la varietat d'hàbitats terrestres (boscos; camps ermats i de conreu; arbredes i bardisses; pobles i viles; penyes i rocams), contribueixen a tan elevada riquesa d'ocells nidificants, migradors i hivernants.
Les espècies aquàtiques troben a l'Estany de Banyoles i al riu Fluvià zones ideals per nidificar, reposar o passar l’hivern. Tant l'estany de Banyoles, i els seus estanyols, com el riu Fluvià, representen un enclavament interior vital per a la migració i hivernada d'espècies d'ocells aquàtics. De les espècies nidificants es pot destacar el martinet menut (Ixobrychus minutus), el martinet de nit (Nyctocorax nyctocorax), el balquer (Acrocephalus arundinaceus), la fotja (Fulica atra) i la cigonya blanca (Ciconia ciconia) amb algunes poques parelles, amb més o menys èxit segons l’any. Altres espècies que nidifiquen de forma habitual a les zones humides, estany, estanyols i rius, són la polla d'aigua (Gallinula chloropus), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), el rascló (Rallus aquaticus), el cabusset (Tachybaptus ruficollis) i l’ànec collverd (Anas platyrhynchos). Altres espècies habituals són el blauet (Alcedo atthis), més habitual dels cursos fluvials, o els abellerols (Merops apiaster) dels quals es coneixen colònies a Sant Miquel de Campmajor, Camós i al Fluvià.
Una altra dada a destacar és la importància de l'Estany de Banyoles i d’Espolla, quan està ple d’aigua, i el riu Fluvià per a la migració d'espècies aquàtiques. Multitud d'ocells d'aiguamolls i de zones humides utilitzen l'Estany com a lloc de repòs i alimentació durant els seus viatges migratoris. Pel que fa a espècies hivernants, són molt habituals espècies com el bernat pescaire (Ardea cinerea), abundant arreu, el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), que forma dormidors a l’Illa del Fluvià de cent exemplars, el martinet blanc (Egretta garzetta), més escàs, els becadells (Gallinago gallinago), el cabussó emplomallat (Podiceps cristatus)...
Les masses forestals presenten les espècies habituals com el pit-roig (Erithacus rubecula), la merla (Turdus merula), el tudó (Columba palumbus), el pinsà (Fringuilla coelebs), les mallarengues carbonera (Parus major), emplomallada (P.cristatus), blava (P. caeruleus), petita (P. ater), el tord (Turdus philomelos), el bruel (Regulus ignicapillus), el mosquiter (Phylloscopus collybita i P. bonelli), el cargolet (Troglodytes troglodytes), la bosqueta (Hippolais polyglotta), els tallarols (Sylvia sp.), el rossinyol (Luscinia megarhynchos), el gaig (Garrulus glandarius) i el raspinell (Certhia brachydactyla), entre molts altres. En zones elevades de la Serra de Portelles s’hi observa tot l’any el pica-soques blau (Sitta europaea) i el pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula) els dos possibles nidificants, i al voltant del Fluvià han criat el pardal roquer (Petronia petronia) i la mallarenga d’aigua (Parus palustris).
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) Seguint el bosc de ribera dels ambients fluvials i dels estanyols es pot trobar el picot verd (Picus viridis), el picot garser gros (Dendrocopos major), el petit (D. minor), la puput (Upupa epops), l'oriol (Oriolus oriolus) i el rossinyol bord (Cettia cetti). Algunes d’aquestes espècies desenvolupen tota la seva activitat dintre els boscos mentre d’altres els utilitzen com a refugi quan no s’alimenten als espais oberts circumdants, com seria el cas del milà negre (Milvus migrans) nidificant al Fluvià.