El bosc de Les Estunes o les Tunes és un bonic i frescal paratge on s’hi combina una vegetació densa i ombrívola, un conjunt d’esquerdes, baumes i coves enmig de la roca de travertí, que conjugen un conjunt de valors naturals, geològics i socials com les llegendes d’elevat valor. Es tracta d’un dipòsit de travertins que, a conseqüència de la precipitació de la sals carbonatades que porta dissolta l’aigua, ha anat formant esquerdes i baumes que es poden recórrer, convertint-se en un indret d’espectacular bellesa. En altres èpoques geològiques, el nivell de l’estany arribava a aquesta zona la qual cosa va permetre la formació del travertí, una roca d’origen sedimentari de formació lenta. Un cop dipositats, aquests materials van patir fractures a causa, segons alguns autors, de moviments sísmics (terratrèmols) o a processos propis del cicle càrstic (enfonsaments del terreny per formar estanyols) d’aquesta zona lacustre. Enmig del blocs de travertí trobarem multitud de fòssils. Les Tunes han estat lloc d’inspiració literària i origen de llegendes; la tradició popular banyolina convertia aquest indret en el refugi de les goges, unes peculiars fades que passaven la nit filant vora l’estany. La senyalització ens indica el camí per arribar als seus palaus de pedra i fer una ruta per aquest boni racó de Porqueres.
Al damunt hi ha un bosquet d’alzines i roures amb alguns arbres de mides notables. Hi destaca, prop del mas Corralot, el roure Gros, un exemplar remarcable de roure martinenc (Quercus humilis). El conjunt –tot i que té unes dimensions relativament reduïdes- és pintoresc i singular, de visita ben recomanable.
Un cop a Banyoles cal adreçar-se a l’Estany i agafar la carretera que va a Olot per Mieres i Santa Pau. Després de passar el trencant de la carretera a Pujarnol, cal seguir uns 250 metres (en direcció a Mieres) a mà esquerra trobarem un aparcament amb el rètol que indica Les Estunes.